Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. A Cookie-k arra szolgálnak, hogy egyszerűbbe, személyre szabottá tegyék a böngészést.

5 kérdés, amit feltétlen tegyél fel magadnak edényvásárlás előtt!

Az tökéletes edények kiválasztása mindig sarkalatos pontja volt a konyhai eszközpark összeállításának. Az üzletekben elszaporodott hitvány, silány minőségű edények és serpenyők miatt egyre könnyebb bedőlni a csábításnak és olyan eszközt vásárolni ami ugyan elsőre szépen mutat, viszont az első néhány használat után megmutatja foga fehérjét. Összeszedtük, hogy mi az az 5 kérdés, amit ha felteszel magadnak edény vásárlás előtt, akkor garantáltan nem fogsz csalódni az eredményben:

Az tökéletes edények kiválasztása mindig sarkalatos pontja volt a konyhai eszközpark összeállításának. Az üzletekben elszaporodott hitvány, silány minőségű edények és serpenyők miatt egyre könnyebb bedőlni a csábításnak és olyan eszközt vásárolni ami ugyan elsőre szépen mutat, viszont az első néhány használat után megmutatja foga fehérjét. Összeszedtük, hogy mi az az 5 kérdés, amit ha felteszel magadnak edény vásárlás előtt, akkor garantáltan nem fogsz csalódni az eredményben:

Mekkora méretű edényre/serpenyőre van szükségem? 

A termékfotók gyakran nem teljesen pontosan tükrözik az edények és más eszközök méretét, ezért fontos tüzetesen megvizsgálni, hogy mekkora az adott eszköz és összehasonlítani a meglévőekkel. Kellemetlen csalódás érhet, amikor a csomag kibontásakor szembesülünk vele, hogy a megrendelt termék nem egészen olyan méretű, mint amire számítottunk. Az edény méretei mellett a felhasználási hely pontos felmérése sem utolsó szempont. Sajnos saját tapasztalatból tudtam meg milyen rossz, amikor nagyobb edényekkel pakoljuk tele a konyhát, mint amekkora a gáztűzhely. Amellett, hogy nem kimondottan energiatakarékos, lehetetlenné teszi, hogy egyszerre két edényben főzzünk, ami valljuk be elég kellemetlen tud lenni, ha időben szeretnénk elkészülni az aznapi ebéddel. 

Mikor edény választasz, vedd figyelembe, hogy hány főre, mekkora mennyiségű ételt készítesz általában, így megtalálhatod a megfelelő űrtartalmű darabokat. Az étel ezekben kényelmesen elfér, így nem lesz sem túlzsúfolt az edény, de elveszni sem fog benne a kis mennyiségű kaja. 

Edények ->

Mit fogok készíteni benne?

Vedd figyelembe edényvásárlás előtt, hogy főként milyen jellegű ételeket szeretnél készíteni. Ennek függvényében válaszd ki az edény magasságát és formáját. Ha sülteket is szeretnél készíteni benne, válaszd a laposabb edényeket és a serpenyőket. Levesekhez, főzelékekhez a magasabb, nagyobb edények lesznek a legalkalmasabbak. Ha ragukat készítenél főként, vagy egytál ételeket, akkor a neked való edények a közepes méretűek és magasságúak lesznek. Serpenyőknél külön érdemes végiggondolni, hogy szeretnéd-e sütőben is használni, hiszen ebben az esetben fontos, hogy levehető nyelű serpenyőt válassz!

Összhangban van a minősége az árával?

Komoly vitákat szokott kiváltani a közösségi oldalakon az edények árának kérdése. Szerencsére a mi álláspontunk hasonlít a többség véleményéhez, miszerint egy tartós, jó minőségű edény igenis megéri az az összeget amivel többe kerül, mint a kókány 1-2 ezres edények és serpenyők. Arról nem is beszélve, hogy jóval hosszabb ideig őrzik meg állapotukat, mint silányabb társaik, így több éves befektetés mellett teszed le a voksod. A márka mellett sokat elárul a termék minőségéről annak összetétele. Keresd a kovácsolt alapanyagból készült edényeket és serpenyőket, valamint azokat, amik tartós bevonattal készültek. 2021-ben egy átlagos, általunk jó minőségűnek tartott 24 cm-es edények ára, nagyjából 8-9 ezer Ft-tól kezdődik.

Szerencsére a KonyhaLand-en főként olyan márkák közül válogathatsz, mint például a Berlinger Haus vagy a Butlers. A magyar gyártó termékei hitelesített minőségben készülnek, szigorú ellenőrzéseken mennek át mielőtt egyáltalán forgalomba kerülhetnek. 

Edények ->

Milyen anyagú edényt válasszak?

A mai modern konyhatechnológiáknak köszönhetően rengeteg féle és fajta alapanyagból készülő edénnyel és serpenyővel találkozhatunk a webáruházak oldalain. Vannak közöttük régi klasszikusok és innovatív megoldások. Ami közös bennük viszont az, hogy egytől egyig kivételen teszik a dolgukat, ha jól választod ki őket. Ha hosszútávú megoldást szeretnél mindenképpen érdemes a kőzetbevonatú edényekben gondolkoznod. Gránit- és márványbevonatos edényekkel hosszú évekre letudhatod az edényválasztás gondját, hiszen ezek szinte bármivel szemben állják a sarat. Ha hasonlóan hosszútávú megoldáson gondolkozunk ajánlom figyelmedbe a rozsdamentes edényeket. Egyetlen hátulütője, hogy az odaégett szennyeződéseket minél hamarabb el kell távolítani, különben súlyos elszíneződés lesz a vége. A korábbi kerámia és teflon bevonatú edények is rendelkezésedre állnak, hogyha ezek állnak közel a szívedhez. Ebben a cikkben kifejtettük a teflon bevonat kérdését.

Ne feledkezzünk meg a külső alapanyagról sem. A kovácsolt alumínium legjobb tulajdonsága talán, hogy amellett, hogy nagyon könyű, rendkívül tartós, így praktikus minden háziasszony számára. A rozsdamentes acél edények valamivel nehezebbek, ellenben jól bírják a strapát, és dörzsivel is tisztíthatók!

Passzolni fog a konyhámba?

Végül de nem utolsó sorban a konyhai eszközök színkavalkádjában kell kiválasztanod azt, ami a legjobban illik a konyhád stílusába. Metál fényű eszközök? Letisztult INNOX felületek, amik egy séf precizitását sugározzák? Hideg színek vagy élénk piros? Bármilyen színvilágra is legyen szükséged, garantáltan megtalálod a hozzád passzoló konyhai eszközöket! 

Reméljük tudtunk segíteni, hogy a megfelelő eszközökkel töltsd fel a konyhádat és sokáig élvezhesd a gondttalan főzés örömét!

Edények ->