Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. A Cookie-k arra szolgálnak, hogy egyszerűbbe, személyre szabottá tegyék a böngészést.

Ezért válts gránit bevonatos edényekre...

Szerző: Séf - 2021. 01. 08. 13:39:37

A gránit bevonatos edények új szintre emelhetik az ételkészítés művészetét. Különleges belső- és külső bevonatuk miatt az étel nem tapad le, így nem kell többé a kellemetlen, odaégett szennyeződések tisztításával bajlódni. Az innovatív eljárásak köszönhetően azon felül, hogy időt- és energiát spórol meg Önnek a konyhában, rendkívül modern és stílusos megjelenéssel kerülnek az otthonába.

Gránit serpenyő indukciós főzőlapon

Ezért válassz gránit bevonatos edényt...

A gránit bevonatos edények új szintre emelhetik az ételkészítés művészetét. Különleges belső- és külső bevonatuk miatt az étel nem tapad le, így nem kell többé a kellemetlen, odaégett szennyeződések tisztításával bajlódni. Az innovatív eljárásak köszönhetően azon felül, hogy időt- és energiát spórol meg Önnek a konyhában, rendkívül modern és stílusos megjelenéssel kerülnek az otthonába. Bátran büszkélkedhet szomszédainak, ismerőseinek, hiszen a gránit bevonatos edények szinte kivétel nélkül szemet gyönyörködtető kinézettel bírnak. A továbbiakban arra keressük a választ, hogy miért érdemes régi, használt edényeidet új, gránit bevonatosakra cserélned. 

Gránit bevonatos edények ->


Gránit bevonatos serpenyő használat közben

Mitől gránit edény egy edény?

A gránit egy mélységi vulkanikus kőzet. Kialakulásukhoz nagyon sok idő, több ezer év szükséges. A néhány száz méter mélyen lévő olvadt kőzet magma formájában kijut a magmakamrából, majd lehűl és megszilárdul. Az így keletkezett gránitot biztosítja az alapanyagot amit felhasználnak az edényekre és serpenyőkre kerülő bevonat elkészítéséhez. Ekkor a gránitot rendkívül apró, finom szemcsékre őrlik, ez szolgálja az alapját annak az ötvözetnek, amellyel bevonják az edényeket. Sokszor hasonlítják a márványhoz, hasonló tulajdonságai miatt. Míg a márvány érzékeny a savas kémhatású tisztítószerekre, illetve a benne található vas miat rozsdásodhat, addig a gránit jóformán elpusztíthatatlan. Szinte minden -a mai háztartásokban megtalálható- külső hatásnak ellenáll. Kitűnően bírja a hőt, ellenáll a karcolásoknak, ezért a tisztítása is nagyon könnyű. A régebbi edények számára megpróbáltatás jelentő ételek elkészítésében is kiállja a próbát, játszi könnyedségűvé téve a főzést. 

Étel gránit bevonatos serpenyőben

 

Gránit bevonatos edények ->

 

Gránit vs. Teflon

Az elmúlt évek sztárjai tagadhatatlanul a teflon bevonatos edények voltak. A vásárlói visszajelzések teljes mértékben alátámasztják a szakemberek álláspontját, miszerint a XII. század következő évtizedének uralkodói bizony a gránit bevonatos edények és serpenyők lesznek. Na de mégis mi az alapvető különbség a két anyag között?

A teflon egy polimer. Nem szeretnék belemenni a kémiai szakzsargonba, röviden annyi, hogy a DuPont nevű cég készítette a 20. század elején. Róluk azt érdemes tudni, hogy alapvetően hadászati anyagok és különböző műanyagokat (többek között a nejlont is ők találták fel) gyártott. Tekintve, hogy teljes egészében kémiai úton jön létre, így az sem meglepő, hogy tartalmaz olyan anyagokat amelyek, nincsenek túl jó hatással az emberi szervezetre (rákkeltőek). Ugyanakkor ezt a pánikot közel 20 éve többnyire orvosolták, azonban azt továbbra sem érdemes tagadni, hogy a teflon részecskéi a sűrű hőmérsekletváltozás hatására elfáradnak és felbontják a köztük lévő polimer láncot. Ekkor szokott a teflon felpattogni. Amikor ilyen módon belekerül az ételbe annak valóban negatív hatásai vannak az emberi szervezetre.

Ezzel szemben a gránit egy kőzet. Az edényeket borító bevonat elkészítése mögött van némi kémia, de az összetételének nagy részét, a már korábban említett gránit szemcsék alkotják. Mivel természetes anyagról beszélünk, a szervezetbe jutva sem lenne semmilyen érzékekelhető negatív hatása. Ezt kiegészítve a gránit azon tulajdonságával, hogy rendkívül kemény és ellenálló, nagyon csekély esélye van annak, hogy bármi módon az ételbe kerüljön. Ráadásul nem is igényli azt a rendkívül gyengéd bánásmódot, mint a teflon bevonatos serpenyők. Lehet "ütni-verni" bizonyos keretek között :) . Túl a tartósságán, érdemes figyelembe venni azt a szempontot, hogy őseink több ezer évvel előtt is kövön készíteték el az ételeiket, nem pedig valamilyen fémen. Talán ez a tény utal arra, hogy mennyivel jobbak, ízletesebbek a kövön készített ételek. (pl. kövön sült pizza - sütőben sült pizza)

 

Gránit bevonatos edények ->

 

Miért jó döntés hosszútávon a gránit edény és serpenyő?

Az eddig felsorolt érvek önmagukért beszélnek. Amíg egy 2-3 ezer Ft-os "teflonos"-ként feltűntetett serpenyő rendszeres használat mellett legjobb esetben is 1 év alatt felmondja a szolgálatot (tapasztalatból mondom), addig egy gránit seprenyő akár 7-8 évig is kitartóan szolgálja majd  az Ön igényeit. A mai, modern gránit bevonatos edények szinte kivétel nélkül indukciós talppal készülnek, ezáltal a legmagasabb elvárásoknak is képesek megfelelni. Egészségügyi szempontból sem elhanyagolható, hogy a gránit edényekben készült ételek kevésbé tapadnak le, ezáltal kevesebb zsiradékkal is ugyanolyan ízvilágű, textúrájú étel készíthető. Kemény, tartós bevonata nem törik, így garantáltan nem fog az ételbe kerülni semmi, aminek nem ott van a helye. 

A KonyhaLand-en gránit bevonatos edények széles választékával igyekszünk kiszolgálni a főzés szerelmeseit. Azon dolgozunk, hogy az ételkészítés valódi élmény legyen, ne pedig fáradtságos munka. 
Ugyanezen filozófia szerint szeretnénk bemutatni bőséges gránit bevonatos serpenyő választékunkat!