Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. A Cookie-k arra szolgálnak, hogy egyszerűbbe, személyre szabottá tegyék a böngészést.

Milyen edény használható indukciós főzőlapon?

Szerző: Séf - 2021. 01. 21. 18:35:52

Örökös dilemmának számít, hogyha az ember befektet egy indukciós főzőlapba, akkor az vajon kéz a kézben jár-e azzal, hogy a háztartásban található összes létező edényt, lábast, fazekat le kell cserélni? A válasz röviden: NEM.

 Milyen edény használható indukciós főzőlapon?

Örökös dilemmának számít, hogyha az ember befektet egy indukciós főzőlapba, akkor az vajon kéz a kézben jár-e azzal, hogy a háztartásban található összes létező edényt, lábast, fazekat le kell cserélni? A válasz röviden: NEM. No, de ha nem kell hozzá, hiper-szuper edénykészlet, akkor mitől éri meg nekem indukciós főzőlapot használni? Számít-e, hogy milyen minőségű edényt használok az indukciós lapon?

 

A XXI. század talán egyik legnagyobb találmánya az otthoni gasztronómiában az indukciós főzőlap elterjedése. Vége a veszélyes gázüzemű tűzhelyek korának, nem kell többé aggódva gondolni a gáztűzhellyel kapcsolatos esetleges szerencsétlen balesetekre. Ami, biztos, hogy ha indukciós edényeket használsz, indukciós főzőlapon, megégetni nem fogod magad. Máris elmondjuk miért.

 

Mit jelent hogy indukciós? A mágnesesség ereje

A legnagyobb különbség a hagyományos gáztűzhelyek és az indukciós főzőlapok között az, hogy míg a gáztűzhely földgázt éget el a kívánt hőhatás eléréséhez, addig modernebb testvére elektromos árammal működik. Az indukciós főzőlapok tulajdonképpen nem is közvetlenül adják át a hőt, emiatt van az, hogy nem alkalmas minden edény a rajtuk való használatra. Az egész jelenség az ún. elektromágneses indukció működési mechanikáján alapul. Ekkor a főzőlapban lévő elektromágnesbe váltóáram kerül, ami létrehoz egy elektromágneses mezőt a tűzhely és az edény között. Ennek a mellékhatása az a hő, ami felmelegíti az edényt, hogy elkészíthessük benne az ételt. Végsősoron ennek köszönhető, hogy nem minden edény indukciós edény.  

 

Milyen edények használhatók indukciós főzőlapon?

Ahogy azt az előbb megtudhattuk, az indukciós főzőlap elektromágneses mező segítségével melegíti fel a rajta lévő edényt. Innentől kezdve logikus a felvetés, hogy az indukciós edény legfontosabb jellemzője, hogy legyen mágneses. Nagyjából meg is válaszoltuk a legfontosabb kérdést a témával kapcsolatban. Ugyanakkor az indukciós edényeken belül is léteznek olyan megoldások, amelyek még hatékonyabbá tehetik a főzést. Ilyen például a Berlinger Haus által kifejlesztett turbó indukciós talp, amely többszörösen hatékonnyá teszi az energiafelvételt, ezáltal sokkal hamarabb felmelegszik az indukciós edény/ serpenyő. Mindemellett kevesebb energiára van szükség ugyanazon hőfok eléréséhez, tehát környezetkímélő megoldás. Ezzel szemben a klasszikus öntöttvas edények valamivel lassabban melegszenek fel, hiszen egy vastag, nehezebb anyagot kell felfűtenie a lapnak. Tagadhatatlanul nagy előnye a legtöbb indukciós edénnyel szemben, hogy ugyanúgy használható gáztűzhelyen, mint sütőben, ami rengeteg étel elkészítésénel egy nagyon komoly előny. Viszont ha ilyen jellemzőre nincs szükségünk, érdemes lehet másféle indukciós edényben gondolkodni. Kerámia bevonatos serpenyők esetében az okozhat lassabb melegedést és korábbi hűlést, hogy a kerámia felület nem vesz részt az indukciós kölcsönhatásban, pusztán az indukciós serpenyő fém alapján keresztül kapja a hőt. A kerámia bevonat jellegéből fakadóan kevesebb ideig tartja a hőt. Ezzel szemben a gránit és márvány bevonatokkal ellátott indukciós edények valamivel később kezdenek el kihűlni, hiszen a kő jellegéből fakadóan tovább tartja a hőt.

Indukciós edények ->

 

miért energiatakarékosabb az indukciós főzés?

A válasz a hőátadás működésében keresendő. A hagyományos, gáz üzemű tűzhelyek nyílt lángot használnak az edények melegítésére, aminek mérete független attól, hogy mekkora felületet kell felmelegítenie. Nagy energiaveszteséget okoz továbbá, hogy a gáz égése során rengetek energia veszik kárba. Az indukciós lapok egy másik előnye ebben rejlik. Az elektromágneses mező kizárólag ott alakul ki, ahol az edény találkozi a főzőlappal, ezért mindig pontosan annyi energiát használ, amennyi elengedhetetlenül szükséges. Arról nem is beszélve, hogy elektromos energia felhasználása jóval környezetkímélőbb, mint földgáz égetése.